Fysiotherapie


Wat is fysiotherapie ?

Fysiotherapie is een minder bekende tak van de diergeneeskundige zorg. We kunnen fysiotherapie het best vergelijken met kinesitherapie bij de mens. Hierbij wordt door een combinatie van manuele en fysiotechnieken voornamelijk een betere beweging en verminderde pijnlijkheid beoogt. Alle fysiotherapeutische behandelingen worden uitgevoerd door BACAP-erkend fysiotherapeut Lisa Braeckman (www.bacap.be) en kinésithérapeute Elke Braet.

De doelen: 

  • Pijn, zwelling en spierspasmen verminderen.
  • Genezing stimuleren.
  • Het bewegingsbereik verbeteren.
  • Toename van kracht en uithouding
  • Neurologische geleiding verbeteren.


Wanneer is fysiotherapie aan de orde ?

  • Blessurepreventie & sportbegeleiding
  • Prestatievermindering
  • Orthopedische revalidatie (Kruisband, Heupdysplasie, patella, OCD, fracturen, weke delen chirurgie,…)
  • Pees- en ligament aandoeningen
  • Spierziekten en spieratrofie (neurologisch of geriatrisch)
  • Neurologische aandoeningen (degeneratieve myelopathie, hernia, spondylose, IVDD, …)
  • Artrose behandeling (rug, algemeen)
  • Geriatrische ondersteuning
  • Wond- en littekenbehandeling
  • … 
 
Hoe verloopt de eerste afspraak – intake ?
 

Tijdens de eerste ontmoeting gaan we dieper in op de historiek, de eventuele aandoeningen, de sportdiscipline en of de verwachtingen die u heeft van uw hond. Eerst wordt de manier waarop uw hond staat en beweegt, nauwkeurig beoordeeld en geëvalueerd door onze dierenarts-fysiotherapeut Lisa. Hierop volgt een volledig manueel onderzoek om de mobiliteit en het bewegingsbereik van de gewrichten, spieren en ligamenten te beoordelen. Dit alles wordt indien nodig gevolgd door een eerste behandeling en bijhorende oefentherapie. Achteraf wordt een behandelplan op maat opgesteld en besproken. Dit behandelplan bestaat uit fysio/hydro afspraken en oefentherapie zodat u thuis met uw huisdier aan de slag kan.

Tijdens de eerste afspraak willen we vooral u informeren en het vertrouwen krijgen van uw dier.

Technieken

Imoove en Huber

Het Imoove toestel (zie filmpje) en de Huber zijn trainings- en revalidatietools waar we te Kynomotion veel gebruik van maken. Door de combinatie te maken van beweging en evenwicht kunnen we veel meer spiergroepen tegelijk aanspreken op een kortere trainingssessie. Het toestel heeft een elliptisch platform waardoor we een extra dimensie aan de beweging kunnen toevoegen. Verder kunnen we met verschillen in snelheid en amplitude inspelen op hetgeen de hond individueel aankan. De grote bijkomende troef van de Imoove en de Huber is dat we verschillende spiergroepen tegelijk kunnen training en dit zonder impactletsels of gewrichtsoverbelasting.

Voor zowel revalidatie (pre-op, post-op, neurologisch,… ) en sportbegeleiding leent de Imoove zich als een ideaal trainingstoestel. Steeds ligt de focus op proprioceptie- , evenwichts-,  core-stability- en krachttraining. Uiteraard gebeurt elke sessie onder de professionele begeleiding van onze fysiotherapeut Lisa. Door de troeven en de veelzijdigheid van het toestel te combineren met een goede professionele begeleiding kunnen we optimale resultaten bekomen voor jouw dier. 

 

TENS/NMES en Ultrasoon

TENS/NMES

Bij TENS (Transcutane elektrische zenuwstimulatie)/ NMES (neuromusclaire elektrostimulatie) wordt er gebruik gemaakt van een elektrische stroom om de zenuwen te stimuleren en de spieren te ontspannen. Hierbij wordt er ook een betere doorbloeding, pijnstillend en spierontspannend effect bekomen waardoor je hond terug optimaal gebruik kan maken van zijn spieren en de zenuwbegeleiding geoptimaliseerd wordt.

Ultrasoon

Ultrasoon is een fysiotechniek waarbij we op basis van ultrasone geluidsgolven de heling gaan stimuleren. Wetenschappelijk onderzoek ondersteund het positieve effect van ultrasoon op algemene heling. Specifiek voor pezen, fractuurheling (breukheling) bij mal-union en bij fracturen algemeen heeft ultrasoon een aangetoond effect. Voor ultrasoon te kunnen gebruiken dient de  behandelde zone wel geschoren te worden.

Klasse IV lasertherapie

Laser is een niet-invasieve therapie bedoeld om de heling maximaal te stimuleren. Deze techniek wordt vooral gebruikt om de doorbloeding te verbeteren, pijn te verlichten en ontstekingen te verminderen. Hierdoor kunnen we het herstel versnellen, de functionaliteit verbeteren en een grotere mobiliteit bekomen.

Lasertherapie is uitermate geschikt voor wondheling, fractuurheling, oedeembehandeling, weke delen trauma (spieren,pezen) en pijnlijke gezwollen gewrichten. De behandelingen zijn relatief kort en worden goed verdragen

Loopband

De gewone loopband is een onmisbare modaliteit in de begeleiding van neurologische patiënten en sporthonden. Door een individuele afstelling van tempo en helling kunnen we elke training zeer specifiek opstellen. Bij loopbandtraining wordt de focus gelegd op belasting van de 4 poten, proprioceptie, uithouding, interval, balans en spierkrachttraining. Voor neurologische patiënten is het gebruik van de loopband ideaal voor geassisteeerde gangbegeleiding bij de patiënt.

Manuele therapie

 Manuele therapie omvat alle manuele technieken die toegepast kunnen worden bij uw hond, gaande van mobilisaties, tracties en translaties, stretching, massage … Deze technieken worden vooral toegepast bij pijn, te lage mobiliteit, functieverlies gewrichten en voor of na inspanningen. Sommige technieken kunnen ook aangeleerd worden voor thuisgebruik of  als opwarming/cool-down voor/na inspanning.

Oefentherapie

Wanneer je dier er klaar voor is wordt er oefentherapie aanbevolen. Hierbij geven we je oefeningen mee naar huis waarmee je de revalidatie nog verder kan bevorderen thuis tussen de verschillende afspraken. We trachten deze oefeningen tijdens de sessies duidelijk aan te leren zowel aan de hond als de eigenaar. Bij elke volgende sessie verkrijgen we feedback over wat er wel of niet lukt. Dit is belangrijke info die we kunnen meenemen in de verdere begeleiding van het revalidatieproces.